Turecké cukinové fritérky


Dnes som si pripravil cukinové vyprážané placky s cícerovou arabskou omáčkou "hoummos". Asi nostalgia za pobytom v Dubaji kde som si veľmi obľúbil arabskú ako aj indickú kuchyňu. Rozmýšľal som , aký veľký vplyv tieto dve veľké svetové kuchyne mali na našu "slovenskú". Či už spomeniem obľúbené morčacie prsia s broskyňou na "curry", alebo používanie korenín, analógie s týmito kuchyňami možeme nájsť pri troche fantázie všade...Možno pozostatok tureckých nájazdov v stredoveku, keď slovákom ich kuchyňa zachutila...
Na víkendový obed som potreboval toto:

1 väčšia cukina
1 väčšia žltá cibuľa
4 PL petržlenovej vňate hladkolistej
Čierne korenie
Kmín
4 vajcia
Hrnček celozrnnej múky
Strúhanka celozrnná - 1 hrnček
Syr FETA - 1 hrnček


Hoummos:
2 hrnčeky cez noc namočeného cíceru
Tahini 2 čl
čierne korenie
olivový olej
strúčik cesnaku
soľ
citronová šťava na dochutenie


Najprv si pripravíme hoummos. Cícer 2 hodiny varíme. Scedíme a dáme do mixéru spolu s ostatnými ingredienciami. Rozmixujeme na hladkú pastu. Aby sme to docielili prilievame počas mixovania trocha vody. Ochutnáme a dochutíme. Odložíme do chladničky.

Medzitým si pripravíme cestíčko na fritérky. Cukinu nastrúhame a necháme prebytočnú tekutinu odkvapkať. V miske zmiešame vajcia, fetu, a všetky ostatné ingrediencie aj s odkvapkanou cukinou.Trochu dosolíme ale pozor feta je dosť slaná takže opatrne. Vytvorí sa nám lepkavá hmota ktorú v rozpálenom olivovom(nie panenskom) oleji vyprážame. Podávame s kyslími uhorkami a arabským chlebom! Toto jedlo je moje habibi.