Zeleninové kofty





Musím sa s Vami podeliť, kedže som naďabil recept ktory je toho viac ako hodný:) je úplne sensuálny a vhodný na temné dni, obsahuje sezónnu koreňovú zeleninu typickú pre Slovensko-(zemiaky:) Je zaujimavý miešaním chutí sladkej, štiplavej,slanej, kyslej, trpkej, skrátka skutočne poteší zmysly a rozradostí srdce...


Takže malai kofta alebo zeleninové vyprážané gule:)


alchýmia na štyri porcie-

tri štvrť kila zemiakov(Co najviac skrobovych a sladkych odrod, snažme sa o kvalitu)

Hrsť hrozienok

Hrst rozdrvených kešu

Soľ

Štipka cukru
Čerstvá mata za hrsť


Zelené chilli papričky 3x(optimálne)

Koriandrové semiačka- lyžička

Kmín(Cummin) - lyžička

Kardamom zelený - 4 struky

Celozrnná múka - podľa potreby



Postup:Uvaríme zemiaky domäkka. Všetky prísady(okrem kmínu a koriandru+kardamomu ktoré najprv opražíme do pukava na suchej panvici a potlčieme v mažiary) hodíme do mixéra alebo ručne upatláme v hmotu lepkavú ktorú podľa potreby obalíme v múke, formujeme guľky a vyprážame na oleji do chrumkava, to znamena na veľkom plameni a rozpálenom oleji. Necháme na servitkách odkvapkať a zatiaľ spravíme omáčku.



Na omáčku potrebujeme:


Dve cibule stredne veľké(ideálne biele)
Tri strúčiky cesnaku
Palec čerstvého zázvoru
Paradajky z konzervy alebo čerstvé sezónne (nie zimné TESCO paródie na paradajky)
Garam Masala - zmes
Kardamomová zmes s cumminom a koriandrom, ktorá sa nam zvýšila z prípravy guličiek
soľ
hrst kešu
lyžica maku
Koriander čerstvý- vňať
Citrón
Jogurt (optimálne)


Na oleji opražíme rozmixovanú cibuľu,cesnak,zázvor a mak. Keď začne zmes voniať pridáme kúsoček vody a zmes korenia koriandru,kardamomu, cumminu ,pražíme ďalej. Pridáme rozmixované kešu, paradajky a trochu vody. Varíme desať minut. Potom dochútime soľou, hrsťami čerstvého koriandru. Varíme pár minút a podľa chuti pridáme citrónovu šťavu, na konci si nevegáni pridajú jemne !trochu! smotany na zhustenie a farbu omáčky. Polievame s týmto zázrakom kofty a podávame s basmati alebo natural ryžou a ľubovolnými plackami naan, parathas, a ktomu raita,alebo nejake čatní... Veľa podobných a veľmi chutných, autentických indických receptov nájdeme tu.
Nebojme sa používať nové suroviny, objavovať nové chute, a sem-tam ich zaradiť do našeho jedálnička (Samozrejme takéto energetické,indické, chuťovo výrazné jedlo by malo byť skôr výnimočné a slávnostné). Potešíme svoje zmysly, rozradostíme ducha :)
Aby som nezabudol niektoré suroviny su ťažšie dostupné, sú typicky indické, ale odporúčam návštevu POPY FOODS kde nájdeme kadečo a už len samotná návšteva obchodu je pre ne-inda zážitkom ;)o tom ale v ďalších príspevkoch:)

2 komentáre:

John povedal(a)...

So simply but so tasty, must try some!

stretched canvas povedal(a)...

Really awesome post, thanks a lot!