Slávnostné Banghai Masala
Spravíme si veľmi chutný a supervýživný vegetariánsky recept, ktorý je trošku náročnejší na čas, ale garantujem že výsledok stojí za to:) Odporúčam na nejakú špeciálnu príležitosť keď máte viac času, napr. cez víkend, ako party jedlo pre Vašu návštevu. Pripravíme si tri chody.
Banghai masala- alebo baklažánové curry
Masala Gobhi parathas- chleby s karfiolovou plnkou a mrkvovú raitu ako studenú omáčku. Treba sa dôkladne v obchode pripraviť a zásobiť týmto:
1 Veľký fialový karfiol /alebo hocijaký iný/
1 Veľký baklažán
1 Veľký kelímok jogurtu / odporúčam SELSKÝ jogurt, konzistenciou a chuťou, alebo si vyrobte vlastný/
3 stredné biele cibule
12 strúčikov cesnaku
Zázvor
3 zelené chilli papriky stredne veľké
strúhany sušený kokos - za hrsť
červená šošovica- za hrsť
sézamové semienka-za hrsť
kešu-za hrsť
mandle-asi pol hrnčeka
arašidy-pol až celý hrnček
mrkva 1x
koriander/semiačka/ 1 čl
fenykel/semiačka/ 1čl
čierne korenie celé 1čl
jeden kardamom čierny 4 klinčeky
polohrubá múka/alebo cícerová múka, alebo celozrnná múka,šošovicová atď.../
arašidový olej
maslo/ideálne prečistené maslo ghee/
garam masala koren. zmes /môžeme si vyrobiť, napríklad takto a prispôsobime si zmes samozrejme podľa seba a svojej tvorivosti a citu:)
chilli prášok- štipka
kurkuma prášok- 1čl
morská soľ
hnedý cukor
kmiin-rasca 2 čj.
basmati ryža alebo ryža natural podľa potreby a chuti
Mrkvová raita
Pripravíme si studenú omáčku z jogurtu. Na panvici zohrejeme lyžicu masla a na nej opražíme hrnček arašidov, lyžicu kmínu, lyžičku čierneho celého korenia, osolíme. Pražíme opatrne aby sa rozvinula aróma, pozor na pripečenie. 3-4 minuty stačia. Hodíme do mixéra pridáme mrkvu, a chilli powder. Rozmixujeme na pastu.
V miske roztlčieme jogurt, a primiešame arašidovú masalu. Premiešame. Raita je hotová. Teraz si pôjde odpočinúť do chladničky.Vois la.
GOBHI PARATHAS alebo karfiolové placky.
V miske si spravíme klasické cesto na parathy- Voda + celozrnná alebo polohrubá múka + Štipka soli. Množstvá podľa toho koľko chceme placiek vyrobiť. Ide o to vymiesiť rukami pevné a hebké cesto z ktorého potom vyformujeme malé /asi 10 cm v priemere/ šišky.
Pripravime si plnku. Do mixéra hodíme za hrnček karfiolových kvetov. Jednu chilli papriku, soľ a koreninovú zmes, ktorú budeme na masle pražiť... Použijeme na ňu - Koriandrové semiačka, Fenyklové semiačka, čierne korenie, klinčeky, šošovicu, mandle, kešu, sézamové semiačka,čierny kardamom. Opäť používame pomery podľa fantázie, aj keď v tomto recepte by mala byt dominantná chuť koriandru, fenyklu, klinčeky a čierne korenie používame opatrne. Opražíme. Hodíme do mixera pridáme 2 cibule. 2 zelené chillies. Hrsť kokosu, ešte nejake kešu a soľ. Rozmixujeme na padrť:) Vznikne nám to čomu sa hovorí curry pasta a predáva sa to za veľa peňazí v "hypermárketoch":) /preto tak draho lebo si priplatíte za chemické konzervanty a iné mňamky/:)
.
Teraz si pripravíme BAKLAŽÁNOVÉ CURRY. Umyjeme baklažán a nakrájame ho na malé kocky. Pootŕhame ešte nejaké hlávky karfiolu. Na panvici zohrejeme olej a opražíme kolieska z jednej cibule. Po minúte pridáme našu curry pastu. O minútu neskôr pridáme baklažány a karfioly + zázvorovú pastu z cesnaku a zázvoru+štipka vody+lyžička cukru. Pražíme. Teraz budeme pridávať pomaly vodu. Potrebujeme dosiahnuť jemne tekutú vláčnu konzistenciu. asi takto:
Necháme povariť 15-25 minút a je hotovo... Na záver pridáme kúsok citronovej štavy podľa chuti aby pokrm nebol moc sladký.Úvaríme si basmati ryžu.TIP: do vody pridáme hrsť fenyklových semiačok a citronovú štavu,soľ- nebude sa potom lepiť . Juhoindická hostina je hotová:)
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
3 komentáre:
thanks
kayıp izle sürgün izle yemek tarifleri resimli yolun başı izle sırat dizisi canan izle sırat izle canan dizisi derin sular izle izmir çetesi izle
kavak yelleri final izle fatmagülün suçu ne final izle ezel final izle
Zverejnenie komentára