Slávnostné Banghai Masala


Spravíme si veľmi chutný a supervýživný vegetariánsky recept, ktorý je trošku náročnejší na čas, ale garantujem že výsledok stojí za to:) Odporúčam na nejakú špeciálnu príležitosť keď máte viac času, napr. cez víkend, ako party jedlo pre Vašu návštevu. Pripravíme si tri chody.

Banghai masala
- alebo baklažánové curry
Masala Gobhi parathas- chleby s karfiolovou plnkou a mrkvovú raitu ako studenú omáčku. Treba sa dôkladne v obchode pripraviť a zásobiť týmto:

1 Veľký fialový karfiol /alebo hocijaký iný/
1 Veľký baklažán
1 Veľký kelímok jogurtu / odporúčam SELSKÝ jogurt, konzistenciou a chuťou, alebo si vyrobte vlastný/
3 stredné biele cibule
12 strúčikov cesnaku
Zázvor
3 zelené chilli papriky stredne veľké
strúhany sušený kokos - za hrsť
červená šošovica- za hrsť
sézamové semienka-za hrsť
kešu-za hrsť
mandle-asi pol hrnčeka
arašidy-pol až celý hrnček
mrkva 1x
koriander/semiačka/ 1 čl
fenykel/semiačka/ 1čl
čierne korenie celé 1čl
jeden kardamom čierny 4 klinčeky
polohrubá múka/alebo cícerová múka, alebo celozrnná múka,šošovicová atď.../
arašidový olej
maslo/ideálne prečistené maslo ghee/
garam masala koren. zmes /môžeme si vyrobiť, napríklad takto a prispôsobime si zmes samozrejme podľa seba a svojej tvorivosti a citu:)
chilli prášok- štipka
kurkuma prášok- 1čl
morská soľ
hnedý cukor
kmiin-rasca 2 čj.
basmati ryža alebo ryža natural podľa potreby a chuti

Mrkvová raita

Pripravíme si studenú omáčku z jogurtu. Na panvici zohrejeme lyžicu masla a na nej opražíme hrnček arašidov, lyžicu kmínu, lyžičku čierneho celého korenia, osolíme. Pražíme opatrne aby sa rozvinula aróma, pozor na pripečenie. 3-4 minuty stačia. Hodíme do mixéra pridáme mrkvu, a chilli powder. Rozmixujeme na pastu.






V miske roztlčieme jogurt, a primiešame arašidovú masalu. Premiešame. Raita je hotová. Teraz si pôjde odpočinúť do chladničky.Vois la.




GOBHI PARATHAS alebo karfiolové placky.

V miske si spravíme klasické cesto na parathy- Voda + celozrnná alebo polohrubá múka + Štipka soli. Množstvá podľa toho koľko chceme placiek vyrobiť. Ide o to vymiesiť rukami pevné a hebké cesto z ktorého potom vyformujeme malé /asi 10 cm v priemere/ šišky.





Pripravime si plnku. Do mixéra hodíme za hrnček karfiolových kvetov. Jednu chilli papriku, soľ a koreninovú zmes, ktorú budeme na masle pražiť... Použijeme na ňu - Koriandrové semiačka, Fenyklové semiačka, čierne korenie, klinčeky, šošovicu, mandle, kešu, sézamové semiačka,čierny kardamom. Opäť používame pomery podľa fantázie, aj keď v tomto recepte by mala byt dominantná chuť koriandru, fenyklu, klinčeky a čierne korenie používame opatrne. Opražíme. Hodíme do mixera pridáme 2 cibule. 2 zelené chillies. Hrsť kokosu, ešte nejake kešu a soľ. Rozmixujeme na padrť:) Vznikne nám to čomu sa hovorí curry pasta a predáva sa to za veľa peňazí v "hypermárketoch":) /preto tak draho lebo si priplatíte za chemické konzervanty a iné mňamky/:)

.



Teraz si pripravíme BAKLAŽÁNOVÉ CURRY. Umyjeme baklažán a nakrájame ho na malé kocky. Pootŕhame ešte nejaké hlávky karfiolu. Na panvici zohrejeme olej a opražíme kolieska z jednej cibule. Po minúte pridáme našu curry pastu. O minútu neskôr pridáme baklažány a karfioly + zázvorovú pastu z cesnaku a zázvoru+štipka vody+lyžička cukru. Pražíme. Teraz budeme pridávať pomaly vodu. Potrebujeme dosiahnuť jemne tekutú vláčnu konzistenciu. asi takto:








Necháme povariť 15-25 minút a je hotovo... Na záver pridáme kúsok citronovej štavy podľa chuti aby pokrm nebol moc sladký.Úvaríme si basmati ryžu.TIP: do vody pridáme hrsť fenyklových semiačok a citronovú štavu,soľ- nebude sa potom lepiť . Juhoindická hostina je hotová:)